Promocija dokumentarnog filma „OVČARA NEIPRIČANA PRIČA“

Zagreb, Promocija dokumentarnog filma „OVČARA NEIPRIČANA PRIČA“

Dokumentarni film “Ovčara neispričana priča” u kojem se četvrt stoljeća nakon tog zločina nad hrvatskim zarobljenicima prvi put dubinski govori što se zaista događalo u ratnom Vukovaru premijerno je prikazan 13. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Lisinski je bio dupkom pun. Na promociju filma došao je Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač i mnogi drugi. Atmosfera je bila nabijena snažnim emocijama, za vrijeme projekcije, a još više i nakon, kada mnogi nisu mogli suspregnuti suze. 

Riječ je o dokumentarnom filmu u kojem se četvrt stoljeća nakon zločina nad hrvatskim zarobljenicima prvi put dubinski govori što se zaista događalo u ratnom vihoru u Vukovaru.

U filmu je detaljno i precizno navedeno ime svakog počinitelja koji nije progonjen, a po prvi put će biti prikazani iskazi onih koji su izvršavali zločine na Ovčari, rekao je najavljujući film predsjednik sindikata Nikola Kajkić.

Prije projekcije filma o traumi na Ovčari progovorio je preživjeli Albanac Hajdar Dodaj iz Bjelovara koji je prebjegao iz JNA jer je odbio ubijati Hrvate, no to je platio odvođenjem na Ovčaru, a kući se vratio tek 1993. godine.

Okupljenima se, ali nakon projekcije, obratio i preživjeli Vilim Karlović, koji se u prilično emotivnom nastupu prisjetio kako je ’91. na zagrebačkoj ‘Folki’ ostavio trudnu ženu i bebu kako bi branio domovinu, te da nikada ”ne smijemo prestati tragati za istinom”.

Darijo Žepina je iznio šokantne podatke o nebrizi hrvatskog pravosuđa za slučaj Ovčara.

Potom je na binu stupio Zrinko Petener, izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, rekavši, između ostalog, kako će se hrvatske vlasti morati više angažirati oko procesuiranja zločina počinjenih na Ovčari.

Da se podsjetimo: Na Ovčari je 20. i 21. studenoga 1991. godine od 17,00 sati do 01,00 sat ujutro ubijeno 276 osoba, a još se traga za posmrtnim ostatcima 76 osoba. Od tristo zarobljenih civila i branitelja koji su izvedeni iz vukovarske bolnice na stražnji izlaz samo su neki na putu do Ovčare spašeni na molbu bolničkog osoblja.

Najmlađa žrtva imala je 15, najstarija 84 godine, a među žrtvama je bila i Ružica Markobaši koja je ubijena u sedmom mjesecu trudnoće.