Polaganjem vijenaca kod Spomenika poginulim braniteljima i Spomen – zida međimurskim braniteljima, Međimurje se 17.rujna 2017. prisjetilo 26. obljetnice Spomendana oslobođenja Međimurja 1991. godine i Dan međimurskih branitelja. Na sam dan oslobođenja i zauzimanja vojarne u Čakovcu 1991. godine.

 

 

Vijence su položili i zapali svijeće uz obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OSRH Kolinda Grabar – Kitarović,general Miljenko Filipović, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar branitelja Tomo Medved ,izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Darko Horvat,izaslanik ministra obrane brigadir Alan Sprak, u ime Grada Čakovca predsjednik Gradskog vijeća ,međimurski župan sa suradnicima,gradonačelnik Murskog Središća,zapovjednici postrojbi teritorijalne obrane, policije i odreda narodne zaštite iz 1991. godine, tajnik Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” RH Ivo Loborec (tajnik USJP “RODA”) i ostali članovi Zajednice, članovi Udruga stradalnika i branitelja Međimurske županije, članovi Udruge SJP PU Varaždinske “RODA”, članovi koordinacije udruga, mnogobrojni hrvatski branitelji, članovi Zrinske garde i građani.

Obilježavanje je nastavljeno svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje Domovinskog rata u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak.

Temeljem prijedloga Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnice Međimurske županije, Skupština Međimurske županije donijela je odluku o imenovanju 17. rujna Danom oslobođenja Međimurja 1991. te ujedno i Danom međimurskih branitelja, na što su posebno ponosni branitelji, dok Županija na taj način dokazuje svoju brigu o braniteljima koji su oblikovali našu sadašnjost i budućnost.

Svečana akademija povodom 26. obljetnice Spomendana oslobođenja Međimurja 1991. godine i Dan međimurskih branitelja održana je u Katoličkom domu.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OSRH Kolinda Grabar – Kitarović,general Miljenko Filipović: Branitelji su živa baština, vrijednost na kojoj se gradi suvremena Hrvatska!
„Hrvatska je stvorena voljom hrvatskog naroda i veličanstvenom pobjedom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Branitelji su časno tijekom rata služili svome hrvatskome narodu i državi, a Domovinski rat temelj je hrvatske države. Poginuli branitelji su temelj i kamen bez kojeg ne bi bilo hrvatske države, čijom krvlju je natopljena hrvatska zemlja, što nikada ne smijemo zaboraviti. Oni nisu samo dio slavne hrvatske povijesti, oni su živa baština, vrijednost na kojoj se i danas gradi suvremena Republika Hrvatska“.Sa posebnim pijetetom sjetimo se prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane RH Gojka Šuška u stvaranju jedine nam domovine Hrvatske , naglasio je izaslanik Predsjednice, ujedno predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” RH i član Vijeća za domovinsku sigurnost, general-bojnik Miljenko Filipović.

Moramo ponavljati i govoriti istinu o pravednom, legitimnom i obrambenom Domovinskom ratu. Osobno sam neizmjerno ponosan što pripadamo naraštaju koji je imao priliku sudjelovati u ovom velebnom činu stvaranju i obrane RH, pokazali smo snagu našeg jedinstva, svojom spremnošću i odlučnošću pokazali smo neprijatelju da je hrvatska zemlja ta za koju smo spremni svi položiti živote. Na žalost populacija hrvatskih branitelja spada među najranjiviju populaciju, no imamo ciljeve i viziju kojima ćemo to promijeniti“, u svom je govoru istaknuo izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar branitelja Tomo Medved i dodao obraćajući se braniteljima, da su bili prijatelji u svim postrojbama hrvatske vojske i policije, te dali nemjerljiv doprinos, zbog čega smatra kako ima najčasniju ulogu u Vladi RH.
„Duh Domovinskog rata ne samo da je danas ovdje s nama, on je na prostoru cijele Republike Hrvatske i bit će završen onog trenutka kada će u hrvatskom udžbeniku povijesti naša djeca učiti o tom razdoblju, ali na način kao da taj udžbenik piše dobitnik Domovinskog rata i svi Vi koji ste u njemu sudjelovali“, naglasio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Darko Horvat.

O značaju i doprinosu međimurskih branitelja u Domovinskom ratu govorili su nekadašnji predsjednik Općinskog kriznog štaba Općine Čakovec Anton Jurinec i Marijan Balaban, tadašnji zapovjednik Policijske stanice Čakovec, koji su se pritom posebno osvrnuli na okolnosti tog vremena od prije 26 godina.
„Ta je generacija branitelja stvarala modernu Hrvatsku koju je u Domovinskom ratu i obranila. Moramo shvatiti da je temelj i sidro nove hrvatske države stvoreno zahvaljujući volji i snazi hrvatskog naroda uz hrabru, pobjedničku vojsku hrvatskih branitelja, tek će se tada stvoriti i uvjeti za svekoliko razvoj i napredak zemlje, time i povrat ugleda naših branitelja koji to zaslužuju“, rekao je u svom govoru Jurinec, a Balaban naglasio kako su svoj doprinos u obrani i oslobađanju domovine Međimurci dali na ratištima diljem zemlje.

Svečanost je izvedbama domoljubnih i međimurskih pjesama upotpunio Mirko Švenda – Žiga, dok je poeziju branitelja Ivice Procaja interpretirala kći međimurskog branitelja, Ana Krčelić.

Izvor:foto Ivo Loborec,emeđimurje

sl6
U Slavonskom Brodu je 16. rujna 2017.prvo svečano obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije.
U crkvi Gospe Brze Pomoći, služena je Sveta  misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Nakon Svete mise, krenuo je svečani mimohod hrvatskih branitelja od crkve do Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, na Trgu Stjepana Miletića.
 Vijence su položili roditelji i obitelji poginulih branitelja, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ivan Krupec, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Pero Ćosić sa saborskim zastupnicima, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved s generalima Hrvatske vojske, izaslanik ministra unutarnjih poslova general pukovnik Mladen Markač,  izaslanik ministra obrane, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Denis Tretinjak, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” general Miljenko Filipović sa članovima međunarodnim tajnikom i članom predsjedništva brigadirom Dragom Horvat, Josipom Lakić i Zdravkom Vincelj,predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ostale braniteljske udruge, predstavnici lokalne zajednice (župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, predstavnici Grada Slavonskog Broda i Nove Gradiške), te predstavnici ostalih  udruga, drugih institucija i građani.

IMG_4550

Svečana akademija održana je u kazališno koncertnoj dvorani „Ivana Brlić Mažuranić“. Prisutni su minutom šutnje odali počast poginulim hrvatskim braniteljima. Nakon kratke povjesnice ratnih postrojbi Brodsko-posavske županije, pozdravni govor održao je Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije. Kratke prigodne govore održali su i zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić, te župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.
Izaslanik ministra unutarnjih poslova Mladen Markač, pozdravio je roditelje i članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, te je poseban pozdrav uputio roditeljima poginulih policajaca, kojima je poručio: „Vi trpite, a mi smo tu da bol podijelimo s vama“. Potom je naglasio da su hrvatski branitelji ti, koji su dali svoje živote kako bi ostali slobodno živjeli u Lijepoj Našoj i za to zahvalio hrvatskim braniteljima. Naglasio je, da je 761 policajac poginuo, a obavljali su časnu dužnost za hrvatsku, te je hrvatska policija u početku Domovinskog rata bila nositelj obrane. General Markač je dodao da su Hrvati pobijedili u časnom obrambenom ratu, te trebaju svoju povijest istinito pisati i prenositi najmlađim naraštajima, koji bi s ponosom o tome pričali. Dodao je i to, da je hrvatska policija bila okosnica stvaranja Hrvatske vojske na koju trebamo biti ponosni, te policajci i dalje trebaju nastaviti časno i ponosno obavljati svoju dužnost.
sl7
Prigodnim govorima, prisutnima su se obratili i brigadni general Denis Tretinjak (izaslanik Načelnika GS OS RH), ministar Hrvatskih branitelja Tomo Medved, Pero Ćosić (izaslanik Hrvatskog sabora), te predsjednik Udruge ratnih veterana 2. Gardijske brigade „Gromovi“ Ivan Krupec (kao izaslanik predsjednice RH).
Izvor:mup.hr,bpz.hr,slavonski-brod.hr

staragr4
Polaganjem vijenaca u Staroj Gradiški 16.09.2017 obilježena je 26. Obljetnica stradavanja 16 vitezova pripadnika Prve gardijske brigade HV TIGROVI.
Znamo kamo idemo i da trebamo izvršiti zapovijed, no ne znamo hoćemo li se živi vratiti, tako su razmišljali naši branitelji 1991. godine dok su kretali prema bojišnici. S krunicom oko vrata, nedovoljno naoružani, ali velikim srcem ispunjenim ljubavlju prema Domovini – istaknuo je danas u prigodi Dana branitelja BPŽ u Staroj Gradiški ministar branitelja Tomo Medved. “A upravo to junačko srce pobijedilo je željezom oklopljenu neman i agresora.
staragr7
 Mnogi ratnici se s tog pohoda nisu vratili. I oni su naša svetinja, heroji koji zaslužuju naše poštovanje”- istaknuo je u svom prigodnom obraćanju braniteljima brigadir Drago Horvat izaslanik Predsjednice, Kolinde Grabar Kitarović,član predsjedništva i  međunarodni tajnik Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak RH.
staragra5
 Stjepan Bošnjaković dožupan županije BPŽ je naglasio da branitelji žive i dišu za ovu zemlju, za svoj hrvatski narod. Sretan Dan branitelja-čestitao je svim braniteljima u ime župana Danijela Marušića i predsjednika skupštine BPŽ Pere Ćosića. Današnji dan je prigoda da se s pijetetom svi prisjete onih branitelja kojih više nema,a nakon polaganja vijenaca održana je  sveta misa u crkvi Svetog Mihaela Arkanđela. Osvrćući se na na 1991 mnogi branitelji s kojima smo danas razgovarali rekli su da su to bili dani ponosa i slave, a branitelji naše županije se vesele isticanju svih vrijednosti naše županije i tradicije koju svi trebamo čuvati.
staragra1

Izvor:radioprkos.hr

 

antePod pokroviteljstvom Županije Splitsko-dalmatinske, grada Omiša, te općina Dugi rat, Šestanovac i Zadvarje, povodom 22. obljetnice pogibije našega Viteza stožernog brigadira Ante Šaškora (12.09.1995.godine), 9.rujna 2017. održan je memorijalno-revijalni turnir u SKEET-u «Ante Šaškor Brada», u Športskom centru «Ante Šaškor Brada» u Zvečanjima.

ANTE3

ante1

Misa zadušnica služena je u crkvi Sv. Nikola Ostrvica – Čišla za poginulog stožernog brigadira Ante Šaškor-Brada. Vijence su položili i zapalili svijeće na posljednje počivalište Ante Šaškora uz suprugu Ivanku izaslanici Županije Splitsko-dalmatinske , grada Omiša,općina Dugi rat, Šestanovac i Zadvarje, HVIDR-a Omiš, članovi Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak”, suborci i prijatelji ,mnogobrojni hrvatski branitelji i mještani.

ante7

ante8

Stožerni brigadir Ante Šaškor-Brada rođen je 1953. godine u selu Čišla, u drevnoj poljičkoj kneževini, gdje je i živio sa suprugom i troje djece. Na početku srpske agresije pok. Šaškor dragovoljno pristupa pričuvnom sastavu IX. Policijske postaje u Omišu, a osnutkom ZNG-a 1991. godine odlazi u 4. gardijsku brigadu gdje obnaša dužnost dozapovjednika , a potom i zapovjednika bojne.

Formiranjem specijalnih postrojbi Glavnog stožera kojima zapovijeda general Ante Roso i gdje su bili mnogi drugi iskusni ratnici i legionari, pok. Šaškor postaje zapovjednikom bojne «Alfa» gdje ostaje do prosinca 1992. kada prelazi u specijalnu postrojbu GSHV bojnu «Zrinski» kojom tada zapovijeda pukovnik Miljenko Filipović s kojim pok. Šaškor dijeli ratni put do svoje pogiblje.

ante14

Odlukom pok. predsjednika Tuđmana od 25. veljače 1994. godine ustrojen je «Prvi hrvatski gardijski Zbor» u čijem sastavu djeluje borbena postrojba «Prvi hrvatski gardijski Zdrug» a u čiji sastav ulazi i bojna «Zrinski». Brigadir Šaškor postaje Načelnik Stožera, dozapovjednik Zdruga, jedne od najelitnijih borbenih postroji hrvatskih snaga koja je u svim osloboditeljskim akcijama imala u pravilu i najteže zadaće.

ante1

Pokojnog Šaškora pamte u Livnu, Čelebiću, Kupresu, Maslenici, Novigradu gdje je sa svojom bojnom «Zrinski» spasio Novigrad od ponovnog pada u neprijateljske ruke, Ravnim Kotarima, Prozoru, Jablanici, Mostaru, Okučanima, Obrovcu, Šipovu i Kninu (akcija o kojoj se malo zna u javnosti; 1.HGZ izveo je padobranski desant duboko u neprijateljsko zaleđe, razbivši postrojbe «Martićevaca» te je bio prethodnica gardijskim brigadama). Pamte ga njegovi suborci kao plemenita čovjeka, prijatelja, pravog vojnika i zapovjednika za kojeg je samo vrijedilo geslo «za mnom», a pamte ga i neprijatelji po tome što ni jednu bitku izgubio nije.

tr

I na samom kraju rata u završnim operacijama hrvatskih snaga «Maestral 95» 12. rujna 1995. godine brigadir Šaškor daje svoj život na oltar Domovine, a zapovjednik pukovnik Miljenko Filipović biva drugi put ranjen na planini Vitorog oslobađajući prometnicu koja povezuje Jajce i Šipovo.

Pokojni brigadir Šaškor odlikovan je «Redom Nikole Šubića Zrinskog», «Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana», «Spomenicom domovinskog rata», «Spomenicom domovinske zahvalnosti», medaljama «Bljesak» i «Oluja», te «Medaljom za iznimne pothvate».

Geslom «Sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što» živio je pok. Šaškor i dao je sebe za Hrvatsku.

Ostat će upamćen poslijednji ispraćaj u rodnim Čišlama i suze koje nitko nije mogao skriti, suze za njegovim odlaskom, suze ponosa, ljubavi i poštovanja prema čovjeku, prijatelju , heroju i legendi, brigadiru pobjedničke vojske Anti Šaškoru – Bradi.

Izvor:http://hrvatskonebo.com, HVIDR-A Omiš

13
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja u Rakovom Potoku, započelo je u petak, 8. rujna 2017. godine, obilježavanje obljetnice tragične pogibije hrvatskih domoljuba u Kusonjama.
Jedan od najsurovijih zločina u povijesti Domovinskog rata dogodio se upravo ovdje na blagdan Male Gospe prije 26 godina, kada su srpski pobunjenici okrutno ubili 20 hrvatskih branitelja, hrabrih heroja koji su branili svoje, na svome.
1
4
  16
Komemoraciji su, uz obitelji poginulih hrvatskih branitelja, nazočili ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved, izaslanici predsjednice Republike Hrvatske, general Mile Ćuk i predsjednika Hrvatskog Sabora, saborski zastupnik Miro Totgergeli, izaslanik predsjednika Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” genrala Miljenka Filipovića  Branko Budić, predstavnici regionalne i lokalne vlasti, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te učenici područnih škola.
DSC_1730 (Medium)
DSC_1733 (Medium)
Mimohodom istine, sudionici komemoracije uputili su se od spomen-obilježja prema Kapelici Male Gospe u Kusonjama gdje je održan prigodni program i služena Sveta misa za duše poginulih hrvatskih branitelja koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup, msgr. Vjekoslav Huzjak.
11
5
Ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske pozvao je sve prisutne, na ovome mjestu na kojem se odaje priznanje zajedništvu, lojalnosti, hrabrosti, duhovnim i moralnim vrijednostima koje su vodile hrvatske branitelje, na to isto zajedništvo, slogu i međusobno uvažavanje jer je hrvatski narod, vodeći se upravo ovim vrijednostima, ostvario tada nezamislivo. „Činili smo ogromne korake u bezizlaznim i beznadnim situacijama u nedavnoj prošlosti. I zato poštujmo našu prošlost s dubokim pijetetom prema svakoj žrtvi, a ujedinimo se u rješavanju problema hrvatskog društva danas stvarajući pretpostavke za egzistencijalnu sigurnost, demografsku i gospodarsku obnovu, zapošljavanje i bolji životni standard koji će omogućiti mladima ostanak u svojoj zemlji te dostojnu i ponosnu zajedničku budućnost prema idealima s kojima su živjeli i umirali naši hrabri hrvatski branitelji”, poručio je.
17
18Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, general Mile Ćuk istaknuo je kako ovakva mjesta ostavljaju dubok dojam na sve koji vole svoju Domovinu. „Ovdje u Kusonjama uvijek ostaje onaj isti snažni osjećaj pijeteta prema tim hrabrim ljudima, ljudima velikog srca koji su vjerovali u svoj san o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.“
14
12
Uistinu se tragedija iz Kusonja razlikuje od većine drugih tragedija iz Domovinskog rata. Iako su se mogli povući iz kuće u kojoj ih je opkolio daleko nadmoćniji neprijatelj, hrvatski branitelji koji su preživjeli nemilosrdne napade gledajući ranjavanje i smrt svojih prijatelja, nisu to učinili jer nisu željeli napustiti svoje ranjene i poginule. Iscrpljeni i izmoreni, ostali su s njima do zadnjeg izloživši se živi brutalnom masakru agresorske vojske. I kao da zvjerski pokolj nije bio dovoljan, uslijedila je gotovo šestomjesečna agonija obitelji bez traga i glasa o njihovim najmilijima čija su izmasakrirana tijela, u želji da se prikrije zločin, zakopana u šumu, u prvu pronađenu masovnu grobnicu žrtava iz Domovinskog rata. Zločinačka narav neprijatelja pokazala se u punom svjetlu na tom istom mjestu i dvije godine kasnije, kada su žrtve zločina bile obitelji, prijatelji i ratni kolege okrutno ubijenih hrvatskih branitelja koji su žrtvama zločina željeli upriličiti komemoraciju. Ljudima s cvijećem i svijećama u rukama, punima boli i tuge, podmetnuta je mina koja je odnijela još tri života, a psihički i emotivno slomljene obitelji dodatno tjelesno osakatila pred očima hrvatske
javnosti.8
U Kusonjama, na blagdan Male Gospe 1991. godine poginuli su hrvatski branitelji: Nikola Benkus, Željko Besek, Marinko Crnogaj, Mato Čančar, Miroslav Černak, Marijan Dukić, Stipe Gadža, Petar Grubeša, Stjepan Kolar, Vladimir Krivačić, Stjepan Mamić, Anto Ivandić, Tadija Markić, Ivan Palić, Zlatko Pavlović, Nedjeljko Pekić, Mario Posarić, Igor Stipić, Dubravko Štefulinac i Ante Tandara, a 1993. Stanko Palić, Mirko Pereš i Željko Šegović.
15
Izvor:branitelji.gov.hr.portal Zvong.eu

Na današnji dan prije točno 27 godina osnovana je Antiteroristička jedinica Lučko, a današnjom svečanošću u sjedištu Jedinice državni dužnosnici i pripadnici MUP-a, prisjetili su se njezinih početaka, ratnih godina, kao i svih poginulih pripadnika.
atj4
Svojim postrojavanjem 7. rujna 1990. godine Antiteroristička jedinica Lučko postala je prva oružana formacija za posebne namjene tadašnje novonastale države, a time i temelj za ustroj specijalne policije u cjelini. Sudjelujući na gotovo svim ratištima diljem Hrvatske, posebice tijekom trogodišnjeg boravka na Velebitu, Jedinica je dala nemjerljiv doprinos u obrani i oslobođenju ratom zahvaćene Hrvatske.
atj5
Na početku svečanosti zapovjednik Jedinice Krunoslav Jozić podnio je prijavak zamjeniku glavnog ravnatelja policije Draženu Vitezu i poveo ga u pregled postroja.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao kako je stvaranje Specijalne policije MUP-a jedan od ključnih događaja u procesu nastanka Oružanih snaga Republike Hrvatske.
arj1
Bili ste prva organizirana i tada najvažnija oružana postrojba u netom stasaloj državi. I prvi ste se suprotstavili brojnijem neprijatelju na samom početku Domovinskog rata, ali ste to jednako postojano, jedinstveno činili do njegovog samog kraja noseći na svojim leđima najveći teret i odgovornost u izvojevanim pobjedama i krojenju pobjedničkog smjera Domovinskog rata – rekao je ministar.
Ministar Davor Božinović je kazao kako i danas, toliko godina nakon rata, postrojba može poslužiti kao primjer spremnosti, vještina, obučenosti, opremljenosti, ali i kolegijalnosti.
Uz ratne zasluge, istinsko divljenje zadobivate svojom uzornošću, brzinom djelovanja i profesionalnošću, u apsolutno svim sigurnosnim izazovima današnjice. Uspjehe ne postižete samo u nacionalnim okvirima. Dapače, jednaka vas reputacija prati i na međunarodnoj, europskoj i svjetskoj policijskoj sceni, s kojom ravnopravno surađujete na svim poljima.
atj7
Zapovjednik ATJ Lučko Krunoslav Jozić je rekao kako su tijekom Domovinskog rata pripadnici ove jedinice postizali nemoguće, ali uz nemjerljive žrtve koje ni danas nitko ne može prihvatiti.
Žrtva ATJ Lučko kroz njene poginule, ranjene i umrle pripadnike je nemjerljiva kao i uloga Jedinice u stvaranju budućih specijalnih postrojbi MUP-a, oružanih snaga, ali u konačnici i samostalne i suverene Republike Hrvatske – rekao je zapovjednik Jozić i dodao kako specijalci iz Lučkog sustavno pomiču granice i dižu ljestvice i uvijek će naći načina da to čine.
U Domovinskom ratu poginulo je 14 pripadnika ATJ Lučko: Božo Bionda, Robert Erdelja, Robert Zadro, Vladimir Stojić, Davor Zbiljski, Mladen Jakovljević, Robert Krizmanić, Darko Srbić, Nenad Režić, Zdenko Bogdan, Antun Haban, Slavko Puček, Šimun Fofić i Damir Klasnić.
atj9
Obilježavanju 27.godina ATJ Lučko prisustvovali su i članovi Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” te smo ponosni što je predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” bio pripadnik ATJ Lučko u najtežim ratnim danima stvaranja i obrane naše jedine domovine Hrvatske.
U Kapelici blaženog Alojzija Stepinca održana je sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij Jure Bogdan, a kod spomen obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće.
atj8
Izvor:mup.hr

U organizaciji Jutarnjeg lista i uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske te pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović,  5. rujna 2017. u hotelu Esplanade u Zagrebu održana konferencija pod nazivom „Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend“.
vojna_industrija45-050917
Uz predstavnike tvrtki i gospodarskih, državnih, vojnih  i akademskih institucija iz Hrvatske i inozemstva, te druge stručnjake na polju obrambene industrije, konferenciji su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” general Miljenko Filipović, tajnik Odbora za branitelje HDZ-a Jure Sertić, saborski zastupnici i drugi.
vojna_industrija27-050917
Konferencija je kroz izlaganja, prezentacije i stručne panele obuhvatila povijest razvoja hrvatske obrambene industrije i njezinih tvrtki, njezin značaj za sigurnost i društvo, oružane snage i druge obrambeno-sigurnosne institucije, cjelokupno gospodarstvo i znanstveno-akademsku zajednicu. Razmotren je njezin aktualni trenutak te potencijali za budući razvoj i još bolje izvozne bilance, napredak u sektoru istraživanja i razvoja i druge teme. Također, sudionicima su predočena iskustva iz stranih država, kao i projekti vezani uz obrambenu industriju u okviru Europske unije i NATO-a.
vojna_industrija37-050917
U video poruci sudionicima konferencije, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula da Hrvatska kroz obrambenu industriju doprinosi globalnoj sigurnosti baš kao i kroz sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama. Istaknuvši da će podupirati još snažniji angažman državnih tijela u jačanju obrambene industrije, predsjednica je rekla da je njezina uloga u opremanju OSRH iznimno bitna, a visoka kvaliteta joj omogućuje i da ravnopravno sudjeluje na međunarodnim tržištima.
vojna_industrija34-050917
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je da sadašnjem gospodarskom rastu Hrvatske snažno doprinosi izvoz u kojem udio ima i obrambena industrija, njezin udio nije velik, ali bitno raste. Nadalje, ona je na razini cijele države povezana s razvojem znanosti, tehnologije i inovacija, potiče cijeli niz aktivnosti. “Može postati jedan od zamašnjaka još većeg razvoja RH, a naravno i još veće sigurnosti hrvatskih građana” zaključio je predsjednik Vlade, ukazavši predstavnicima hrvatskih tvrtki na aktualne projekte Europske unije s kojima je potrebno biti u tijeku jer mogu našoj obrambenoj industriji doprinijeti financijski i na druge načine, naročito u području istraživanja i razvoja.
vojna_industrija22-050917
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević je istaknuo da naša obrambena industrija predstavlja i jedan od značajnijih čimbenika ukupnog gospodarskog razvoja jer svojom propulzivnošću i visoko tehnološkom orijentiranošću potiče i razvoj inovativnog okruženja u komplementarnim industrijskim sektorima. Izrazivši zadovoljstvo što je hrvatski vojnik u potpunosti opremljen hrvatskim naoružanjem i opremom, ministar je rekao da je ulaganje u opremanje i modernizaciju sastavnica obrambenog sustava preduvjet razvoja hrvatske obrambene industrije. Kao primjer, ministar Krstičević je naveo nabavu višenamjenskog borbenog aviona, koja predstavlja sjajnu priliku za hrvatsku obrambenu industriju. “Jedan od ključnih parametara za odabir borbenog zrakoplova pored strateškog partnerstva i cijene biti će upravo poslovno gospodarska suradnja s novim partnerima od koje očekujemo podizanje tehnološke razine naše države i koja će dati snažan zamah našem gospodarstvu, širenju poslovanja naših tvrtki i otvaranju novih radnih mjesta za naše građane. Želimo biti ključan partner u razvoju obrambene industrije, želimo razvijati nove sposobnosti i ulagati u istraživanje i razvoj”, zaključio je ministar.
vojna_industrija38-050917
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je istaknuo da hrvatski policajci za svoje zadaće trebaju biti dobro opremljeni i obučeni, jer samo tako pokazuju da mogu pružati sigurnost hrvatskim građanima, ali i gostima, ponajprije turistima. Sadašnja razina opremljenosti policije hrvatskim proizvodima je visoka, uz opremu ” od glave do pete” i naoružanje koriste se proizvodi i usluge IT sektora, pa i brodogradnje te graditeljstva, a predstoji  i opremanje hrvatskim puškom. Hrvatska ima ugled sigurne zemlje, čemu uz MUP doprinose i OSRH, vatrogastvo, HGSS, medicinske i druge službe, svi u dobroj mjeri opremljeni hrvatskim proizvodima, rekao je ministar.
vojna_industrija30-050917
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović je rekao da je hrvatska obrambena industrija svjetski brend, kojeg HGK potpomaže prije svega na svjetskim sajmovima naoružanja i opreme, a koji su doprinijeli sjajnim poslovnim rezultatima. Pohvalio je suradnju MORH-a s hrvatskim tvrtkama, te naglasio uvjerenje da će obrambena industrija i u budućnosti ostati jedan od značajnijih subjekata hrvatskog gospodarskog rasta i razvoja.
Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić istaknuo je ciljeve konferencije, ali i njezin direktni povod: činjenicu da je dan prije u Afganistan svečano ispraćen kontingent OSRH prvi put opremljen hrvatskom puškom, dakle, u potpunosti hrvatskim proizvodima. Bez obzira na dosadašnja postignuća, postoji još prostora za rast i razvoj izvoza i druhih segmenata vezanih uz obrambenu industriju, rekao je Ogurlić.
vojna industrija1
Između ostalih, izlaganja na konferenciji su imali umirovljeni general-pukovnik Krešimir Ćosić, predsjednik Nadzornog odbora Agencije Alan, Tarja Jaakkola, zamjenica direktora u Upravi za Europsku sinergiju i inovacije i voditeljica odjela industrijske strategije i širih EU politika, Tim Webb, šef sekcije za isporuku kapaciteta u Upravi za strategiju NATO divizije za obrambene investicije, Paul Friedberg, zamjenik direktora SIBAT-a, agencije za međunarodnu suradnju pri ministarstvu obrane Države Izraela, Ivica Nekić, direktor Agencije Alan, Željko Pavlin (tvrtka HS Produkt), Alojz Šestan (Šestan-Busch), Mislav Brlić (Brodosplit) i Gordan Kolak, tajnik Vijeća za domovinsku sigurnost.
Izvor:/www.morh.hr ,http://www.jutarnji.hr

U Četekovcu, na mjesnom groblju, u ponedjeljak 4. rujna 2017. godine, održana je 26. komemoracija balinačkim, četekovačkim i čojlučkim žrtvama velikosrpske agresije.

261

Uz obitelji poginulih, brojna izaslanstva, između kojih i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Vesna Bedeković, izaslanik predsjednika Vlade RH, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i pomoćnik ministra Nenad Križić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, brigadir Dražen Batranek, izaslanik ministra unutarnjih poslova, načelnik PU Virovitičko-podravske Mirko Kostelac, članovi Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak”, Udruge hrvatskih branitelja ,mještani položili su vijence i zapalili svijeće podno spomen-obilježja žrtvama.

265
U svojim obraćanjima, izaslanici državnog vrha najoštrije su osudili ovaj strašan zločin u kojem je 4. rujna 1991. godine brutalno ubijeno 24 mještana i izrazili su nezadovoljstvo činjenicom da ni nakon 26 godina nitko počinitelja ovih zločina nije odgovarao, iako je optužnica protiv 43 počinitelja zločina u Četekovcu, Čojlugu, Balincima i Voćinu podignuta još 1994. godine.

262

„Na nama je, kao živim svjedocima toga vremena, zadaća upozoriti na cijenu slobodne i neovisne Hrvatske koju su krvlju platili nenaoružani civili, ali i hrvatski policajci i hrvatski branitelji“, poručila je ovom prilikom saborska zastupnica Vesna Bedeković.

26

Prigodnu molitvu za poginule predvodio je župnik Župe svete Terezije Avilske iz Mikleuša, velečasni Mario Matijević.

264

 

Izvor:http://www.icv.hr,branitelji.gov.hr

Pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, u organizaciji Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine, 1. i 2. rujna 2017. godine u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama održan je 15. Zdravstveno-savjetodavni simpozij.

toplice5

Simpozij je organiziran s ciljem da se sudionici, 100%-tni HRVI I. skupine i članovi njihovih obitelji, upoznaju s najnovijim saznanjima, pravima i mogućnostima za što kvalitetniji život te da u suradnji sa stručnjacima i nadležnim institucijama pronađu rješenja za probleme s kojima se svakodnevno suočavaju.

toplice3

Svečanosti otvaranja nazočio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanici predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OS RH Mario Gjurić te ministra zdravstva Denis Kovačić, saborski zastupnici, članovi Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak”, predstavnici regionalne i lokalne vlasti, zdravstvenih ustanova i braniteljskih udruga.

toplice2

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako se prema službenoj evidenciji Ministarstva u statusu HRVI I. skupine sa 100% tjelesnim oštećenjem organizma nalaze 472 osobe, istaknuvši kako su najteži ratni vojni invalidi u Hrvatskoj i svugdje u svijetu izrazito ranjiva skupina s nizom ozbiljnih i trajnih zdravstvenih i psihosocijalnih tegoba. „Mi u Ministarstvu hrvatskih branitelja provodimo niz mjera i aktivnosti kojima nastojimo utjecati na poboljšanje uvjeta života hrvatskih ratnih vojnih invalida, a osobito najtežih. Ministarstvo i Vlada novim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji i novom Nacionalnom strategijom za zaštitu i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata nastojali su pronaći odgovore na sve narušenije zdravstveno stanje HRVI 100% I. skupine, ali i na potrebe članova njihovih obitelji. Nacionalnom strategijom Ministarstvo će osigurati ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu izvan standarda prava utvrđenih propisima obveznog zdravstvenog osiguranja, kako bismo primjereno i pravovremeno odgovorili na zdravstvene potrebe braniteljske i stradalničke populacije“, naglasio je i dodao kako emocionalna povezanost, oslonac i nadasve zajedništvo kojim najteži invalidi hrabre jedni druge kroz svaki novi dan koji je pred njima, trebaju biti primjer svima kako se vjerom i trudom mogu savladati sve poteškoće.

Ovogodišnji simpozij obuhvatio je brojne teme, od odnosa društva i institucija prema hrvatskim braniteljima, do zdravstvene i socijalne skrbi u zemljama Europske unije o kojima su predavanja održali zastupnici u Europskom parlamentu Ivica Tolić i Marijana Petir.

toplice4

Nakon završetka radnog dijela simpozija sudionici su imali prilike premijerno pogledati igrani film Ivice Božića „Oni su Hrvatska“, snimljen u produkciji Udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar i koprodukciji Zajednice udruga veterana Vojne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske.

toplice_branitelji (8)

U župnoj crkvi svetog Martina u Varaždinskim Toplicama održana je sveta Misa koju je predvodio Varaždinski biskup Josip Mrzljak za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, kao i za hrvatske branitelje koji su počinili samoubojstvo.

toplice_branitelji (6)

toplice_branitelji (4)

Izložbom svojih proizvoda ortopedske kuće i braniteljske zadruge doprinijeli su uspješnom održavanju simpozija.

 

Izvor:biskupija-varazdinska.hr,https://branitelji.gov.hr